0726269890

Întrebări de adresat copilului tău despre consumul de droguri și alcool

Ca psihoterapeut, am întâlnit adesea părinți îngrijorați care nu știu cum să deschidă o discuție sinceră cu copiii lor despre consumul de droguri sau alcool. Este un subiect delicat, dar abordarea corectă poate face o diferență semnificativă.

Atunci când îți întrebi copilul sau adolescentul despre posibilul consum de droguri și alcool, este foarte important să o faci într-un mod calm, neacuzator. Acest lucru te va ajuta să menții o relație pozitivă cu copilul și să crești nivelul de încredere că comportamentele pe care le observi sunt stimulate de întrebări, și nu de ceea ce copilul percepe ca fiind o atitudine agresivă sau amenințătoare. Pe măsură ce copilul începe să vorbească, evită să reacționezi sau să judeci. Dacă crezi că nu vei putea face asta, ia în considerare să rogi un alt membru al familiei sau un prieten apropiat să poarte această conversație, de preferat pe cineva mai apropiat de vârsta copilului. De asemenea, este important să nu pui întrebări copilului atunci când suspectezi că se află sub influența drogurilor sau a alcoolului, deoarece nu poți avea încredere în fiabilitatea comportamentelor observate.

De asemenea, este important să te abții de la a insista imediat asupra oricărei mărturisiri pe care o face copilul. De exemplu, dacă copilul admite că a experimentat marijuana, ar trebui să reziști tentației de a pune o serie de întrebări suplimentare despre acea experiență. În schimb, acceptă mărturisirea, apoi las-o deoparte pentru câteva momente și întreabă simplu ce alte droguri a încercat copilul. Fă acest lucru fără a alerta copilul cu privire la cât de profund plănuiești să aprofundezi fiecare mărturisire. Astfel, îi vei menține apărarea jos și vei avea mult mai multe șanse să obții o imagine completă a întregului consum de droguri. După ce ai capturat această imagine, ești pregătit să aprofundezi. Începe cu ultima mărturisire. Aceasta a fost, cel mai probabil, cea mai serioasă și cea pe care copilul a fost cel mai reticent să o împărtășească cu tine. Rezolvând mai întâi problema cea mai dificilă, întrebările devin mai ușor de acceptat pentru copil.

Iată câteva întrebări care să te ghideze (poți înlocui „droguri” cu „alcool” acolo unde este cazul). Ar trebui să formulezi întrebările într-un mod natural și consistent cu modul în care comunici de obicei cu copilul tău:

 

  1. Ce tipuri de droguri par să fie populare? (Aceasta este o întrebare importantă de pus la început, pentru că îți va oferi o idee despre familiaritatea copilului tău cu cultura drogurilor din lumea lui.)
  2. Ce tipuri de droguri ți s-au oferit?
  3. Ce tipuri de droguri ai văzut efectiv?
  4. Ce tipuri de droguri ai experimentat?
  5. Ce tipuri de droguri te-au tentat cel mai mult să le încerci?
  6. Ce tipuri de droguri i-ai văzut pe prietenii tăi consumând?
  7. Cum este situația drogurilor la școală (în cartier)?
  8. Există vreun motiv pentru care vreunul dintre prietenii tăi le-ar spune părinților lor că ai consumat droguri?
  9. Ai fost vreodată surprins să vezi droguri la o petrecere sau cu altă ocazie?
  10. Ai fost vreodată surprins să afli că unul dintre prietenii tăi consuma droguri?
  11. Cum te-ai simți dacă ți s-ar cere să faci un test antidrog?
  12. Pe o scară de la unu la zece, unde unu înseamnă „deloc” și zece „aproape am făcut-o”, cât de mult te-ai simțit tentat să încerci un drog de orice tip?
  13. În ce circumstanțe crezi că te-ai putea vedea încercând un tip de drog?
  14. Ce nu te-am întrebat și crezi că ar trebui să știu?
Ai nevoie de ajutor?